4 tips om het boekjaar binnen Exact Online af te sluiten

4 tips om het boekjaar binnen Exact Online af te sluiten

Het einde van het jaar is in zicht en de feestdagen staan voor de deur. Voor veel mkb’ers en hun accountants is het ook het einde van het boekjaar. Net zoals bij de feestdagen vergeet je al snel hoeveel last-minute zorgen dit met zich mee kan brengen. Laat onze tips je helpen om je boekjaar zo ontspannen mogelijk af te sluiten binnen Exact Online. 

Tip 1: Hoe en wanneer sluit ik mijn financiële boekjaar af?

Veel bedrijven houden het einde van het kalenderjaar aan om hun boekjaar af te sluiten. In dat geval wordt de afsluiting van je balans op 31 december automatisch ook de openingsbalans voor het nieuwe jaar. Je kunt het eindejaarsproces in 2 simpele stappen afronden.

Stap 1: open een nieuw financieel jaar in je boekhouding. Via Bedrijfsnaam > Stamgegevens > Financieel > Periode-datumtabel > Nieuw kan je een nieuw boekjaar aanmaken. Er wordt dan een voorstel gedaan voor de boekstuknummers, dit kan je eventueel aanpassen.

Stap 2: verwerk je resultaten van 2018. Na de controle van de boekhouding kan je een resultaatverwerking doen. In de Support Portal helpen we je bij de stappen die je neemt bij het verwerken van het resultaat.

Tip 2: Hoe kan ik de nummering van mijn facturen aanpassen?

Factuurnummers (ook wel boekstuknummers genoemd) worden automatisch aangemaakt en toegewezen aan je facturen. Je kunt de range later nog veranderen via Bedrijfsnaam > Stamgegevens > Financieel > Dagboeken. Open het Verkoopboek en kijk onder Boekjaar. Bij boekstuknummer staan de factuurnummers per jaar weergegeven. Klik op het betreffende boekstuknummer om het aan te passen. Het nummer dat hier staat wordt het eerstvolgende factuurnummer.

Het is aan jou om te beslissen wanneer factuurnummers worden aangemaakt: als je de factuur voor het eerst invoert of als je ‘m afdrukt. Wil je dit aanpassen? Geen probleem. Ga naar Bedrijfsnaam > Instellingen > Verkoopfactuur.

Tip 3: Waar vind ik de belangrijkste instellingen in Exact Online?

Rechts- en linksboven in het scherm van Exact Online vind je de belangrijkste instellingen.

Links bovenin 

  • Klik op je bedrijfsnaam om alle relevante stamgegevens en administratie-instellingen te beheren.

Rechts bovenin

  • Klik op je gebruikersnaam om je gebruikers- en abonnementsinstellingen te bekijken via ‘Mijn Exact Online’.
  • Bovendien kun je hier ook een koppeling maken met je accountant en met diverse apps.
  • Klik op Help voor support, informatie en antwoorden op je vragen.

Tip 4: Hoe kan ik boeken met een boekdatum van vorig jaar?

Daarvoor hoef je alleen maar de factuurdatum van de boeking aan te passen. Het boekstuknummer verandert automatisch mee naar het jaar. Werkt dit niet? Dan moet je de periode-datumcontrole van Nee of Optioneel omzetten naar Verplicht via Bedrijfsnaam > Instellingen > Financieel.

Meer in de Support Portal

Bezoek de Support Portal als je meer wilt weten over de jaarafsluiting en het aanmaken van een nieuw boekjaar. In de Support Portal vind je ook ons online trainingsmateriaal, kom je in contact met andere klanten via de community, dien je ideeën voor Exact Online in en vind je eerdergestelde supportvragen terug. Stap voor stap aan de slag met de jaarafsluiting en overgang naar 2019? Bekijk de online training.

Bedankt

Wij hopen dat je een succesvol 2018 hebt gehad en dat deze tips je helpen om het boekjaar vlekkeloos af te sluiten. Bedankt dat je (weer) voor Exact hebt gekozen. Namens heel Exact wensen wij je prettige feestdagen en een succesvol 2019!

Bekijk hier meer eindejaarstips