6 tips voor een soepele eindejaarsverwerking van de salarissen

6 tips voor een soepele eindejaarsverwerking van de salarissen

Het nieuwe jaar betekent veel wijzigingen in wet- en regelgeving en premiepercentages waar je als salarisprofessional mee te maken krijgt. Hoe zorgen wij er voor dat jij de lonen soepel kunt verwerken? Dat en handige eindejaarsverwerkingstips lees je in dit blog.

Pensioenaangifte

Ook dit jaar staat een aantal grote wijzigingen op het programma. Er zijn diverse pensioenfondsen van uitvoerder gewisseld. Na het uitpluizen van de regelingen, hebben we ze in de software geprogrammeerd. Zo kan jij de pensioenaangifte soepel verwerken. Zijn er echter medewerker- of bedrijfsspecifieke regelingen, dan moet je deze zelf instellen in de grondslag van de pensioenberekening. Zorg ervoor dat componenten die je medewerker- of bedrijfsspecifiek hebt aangemaakt, zijn ingesteld in de grondslag van de pensioenberekening. Alles over de pensioenwijzigingen en lees je in de Support Portal.

Wijzigingen direct in salaris dashboard

Je wilt natuurlijk weten wat er is veranderd en of je zelf nog iets moet aanpassen. Om het je makkelijk te maken, zie je wijzigingen nu direct in het salarisdashboard van Exact Online. Je vindt ook waar de wijzigen staan in de cao en wat je eventueel zelf moet aanpassen.

6 tips

Hik je aan tegen de eindejaarsverwerking? Met deze 6 tips lukt die makkelijk.

  1. Jaaropgave en het jaarafsluitingsdocument verstuur je makkelijk met met een druk op de knop. Vink via het jaarwerkmanagement al je klanten aan. Geef aan wat je wilt verzenden en je bent klaar om alle gewenste documenten te versturen.
  2. Blijf op de hoogte van de bijgewerkte cao’s via de support pagina
  3. Is je bank gekoppeld en de grootboekkoppeling goed ingesteld, dan heb je altijd aansluiting met de financiële administratie. Door je bank te koppelen, zijn fouten in betalingen uitgesloten en hoef je geen journaalposten over te tikken.
  4. De loonheffing voor medewerkers die in het buitenland wonen, is minder ingewikkeld dan het lijkt Medewerker moet zelf aangeven waar hij woont. Is hij/zij woonachtig in de landenkring of derde land, dan geef dat aan in de regel belastingdienst. Meer hierover vind je in de Support Portal.
  5. Interesse in overige salariswijzigingen in 2019, bekijk ze allemaal in de Support Portal.
  6. In Exact Online werk je het loonjaar in een keer bij voor al je klanten. Dit doe je via het jaarwerkmanagement.

Wanneer kun je beginnen met verlonen in 2019?

We hebben een nieuw systeem bedacht om cao-wijzigingen makkelijk in te voeren. Zodra de percentages bekend zijn, zetten we ze razendsnel in het systeem. De ambitie is dat alle wijzigingen op 10 januari in Exact Online zijn verwerkt. Voorwaarde is dat de percentages bekend zijn natuurlijk. Goed om te weten is dat de cao’s zorg, metaal en techniek en agrarische sector al in de software zijn verwerkt.

De actuele wijzgingen in de cao vind je op de schermen ‘variabele mutaties’ en ‘salariswijzigingen’ in Exact Online.