Digitale ketensamenwerking: een standaard, maar ook afspraken

Digitale ketensamenwerking: een standaard, maar ook afspraken

We kunnen tegenwoordig digitaal orders uitwisselen tussen partners in de keten door middel van het Smart Connected Supplier Network (SCSN). Daartoe heeft de Stichting SCSN in samenwerking met de industrie, de leveranciers van bedrijfssoftware en TNO een standaard ontwikkeld waarmee de zender en ontvanger van een order dezelfde taal spreken.

De zender (bijvoorbeeld de klant) stuurt een bestelling naar de ontvanger (de leverancier dus) in een digitaal formaat waarin artikelcodes, aantallen, eenheden, leverdatums en prijzen genoemd worden. De (software van de) ontvanger herkent de velden waarin deze gegevens voorkomen omdat we dezelfde standaard gebruiken.

Wat we ons daarbij moeten realiseren is dat de gegevens in de order ook nog afspraken vergen tussen de klant en de leverancier.

 

Eenheden

Stel we bestellen 100 schroefjes in een doos. Wat is nu de eenheid in deze bestelregel? Stuk, Stuks, STUKS, doos, elk, piece, each, EA? Wellicht dat een menselijke lezer hier nog wat mee kan bij een handmatige orderinvoer. Maar bij een digitale order moeten klant en leverancier precies dezelfde eenheid gebruiken. Dat vergt afspraken tussen de klant en de leverancier.

De Stichting SCSN heeft een tabel van toegestane eenheden vastgesteld op basis van een internationale standaard, de UN ECE Units of Measure code. Omdat die lijst voor het doel van het SCSN te uitgebreid is, heeft de Stichting daar een kortere lijst uit samengesteld. De lijst van het SCSN geeft aan welke eenheden toegestaan zijn in berichten. Daar staat ondermeer in de EA (each) en de C62 (one). Maar geen Stuks of Pieces! Het is aan de leverancier om te bepalen welke eenheid hij gaat gebruiken voor zijn doos met schroefjes, EA of C62. En daar zal zijn klant mee moeten werken.

 

Artikelcodes

Vanzelfsprekend moet ook de artikelcode van de leverancier gebruikt worden. De klant zal deze dus gebruiken in de bestelling, en niet zijn eigen artikelcode. Immers, de bestelling moet automatisch herkend kunnen worden door de software van de leverancier.

 (klik om te vergroten)

Inrichten voor SCSN

Bij het inrichten van het eigen systeem voor gebruik met het SCSN is het dus zaak om toegestane eenheden te gebruiken (leverancier) en afspraken te maken met de klant over de te gebruiken eenheden en artikelcodes.

 

Link naar artikel: Klik hier!