08 aug Elk bedrijf kan profiteren van Artificial Intelligence
Er is geen enkele sector die niet kan profiteren van Artificial Intelligence, aldus hoofd Data Science Judith Redi van Exact. Een derde economische revolutie is in aantocht. Hoe zorg je dat je bedrijf niet achter komt te lopen?
AI-tools voor Exact
De Europese AI-markt is jong, maar groeit snel. Het gros van de bedrijven houdt zich bezig met data-analyse. Zo ook Judith Redi, expert op het gebied van AI en machine learning. Ze leidt een team data-analisten om AI-tools te ontwikkelen voor Exact software. Data is immers de basis van elke AI-toepassing: “Er moet wel data zijn voor een AI om iets van te kunnen leren.” Op basis van een datadieet wordt het algoritme steeds slimmer om uiteindelijk zelfstandig patronen te herkennen. Dit is machine learning in een notendop.
Slim door data
AI kan vervolgens tot inzichten komen die een mens nooit voor mogelijk had gehouden. Zo deed transportbedrijf UPS enkele jaren geleden een experiment. Zij lieten hun bezorgbusjes alleen nog maar rechts afslaan. Waarom? Niet alleen werden levertijden zo drastisch ingekort, ook werden miljoenen liters benzine op jaarbasis bespaard. De busjes stonden namelijk minder vaak voor een rood licht op tegenliggers te wachten.
Kunstmatige intelligentie is revolutionair, maar wordt tegelijkertijd al tientallen jaren door ons gebruikt. Navigatiesystemen, parkeerhulp, aanbevelingen in webwinkels, stemherkenning, chatbots: “Allemaal AI-technologie gevoed door machine learning,” vertelt Judith.
Exact als AI-afdeling voor ondernemers
Volgens Judith is investeren AI noodzakelijk is om als bedrijf te kunnen groeien. Maar je moet er wel de infrastructuur en capaciteit voor in huis hebben: “Voor veel midden- en kleinbedrijven is dat helaas niet het geval.” Exact wil dit uit handen nemen door slimme AI-functionaliteiten in hun software te verwerken, zodat meer bedrijven er hun voordeel uit kunnen halen. “Voor ondernemers die al druk genoeg zijn met hun bedrijf runnen, kunnen we de AI-afdeling zijn.” Nu is het al mogelijk om automatisch boekingen te importeren, hetgeen veel kostbare tijd bespaart. In de nabije toekomst kunnen ondernemers hun cashflow en omzetcijfers voorspellen met behulp van AI.
Zeer waardevol, dus. Maar let op, de data die je een AI voedt moet wel kloppen. “Garbage in betekent garbage out.” Wat je aan de ene kant invoert, komt er aan de andere kant weer uit. Als de data die je een AI voert fout of incompleet is, schiet je er dus niks mee op. Zo is AI in staat hartziekten in een vroeg stadium te constateren wanneer je deze scans en medische gegevens voert. Maar, als de onderzoekers van MIT hun fotoherkenningsprogramma een reeks aanstootgevende afbeeldingen van een internetforum voeden, herkent hij in een doodgewone inktplek plotseling bloederige moorden. De eerste psychopatische AI was geboren.
De data die je verzamelt, moet dus representatief zijn voor de hulpvraag die je als bedrijf hebt. “Alleen dan kun je overgaan tot data-analyse en, uiteindelijk, de implementatie van AI.”
Een economische revolutie
Binnen de kortste keren zal de computer het menselijke brein op diverse gebieden overstijgen. We zullen de komende jaren grote sprongen zien in de industriële, logistieke en financiële sector. “Er komt hoe dan ook een economische revolutie, vergelijkbaar met de agrarische en industriële revolutie daarvoor.”
Dat wil overigens niet zeggen dat we massaal onze banen kwijtraken. Uit nieuw onderzoek blijkt dat in moderne westerse landen slechts 14% van de banen potentieel geautomatiseerd wordt. In Nederland is dit nog maar 11,4%. Veel angstaanjagende onderzoeken vergeten namelijk een belangrijk detail: een baan bestaat uit heel veel verschillende taken.
Een deel hiervan kan ongetwijfeld makkelijker en sneller machinaal gedaan worden, zoals herhaaldelijke berekeningen of zwaar fysiek werk. Maar ook dan is de mens onmisbaar: “Mensen zijn hard nodig om AI ten volste te benutten”, vertelt Judith. Door te interacteren met slimme software kan AI ons ondersteunen, onder meer door de impact van onze besluitvorming op grote schaal te meten. “Zo blijft er voor medewerkers meer tijd over voor daadwerkelijke bedrijfsvoering, complexe besluitvorming en creatieve probleemoplossing.”
Ontdek wat AI voor jou kan betekenen
Benieuwd naar wat AI voor jou kan betekenen? Bezoek dan Exact Live op 10 oktober. Tijdens het plenaire programma vertelt Deborah Nas (TU Delft) over de impact van nieuwe technologieën.