Exact Online door verhuizing naar Amazon Web Services voorbereid op snelle innovatie

Exact Online door verhuizing naar Amazon Web Services voorbereid op snelle innovatie

In alle stilte is Exact Online medio 2018 overgegaan naar de datacenters van Amazon Web Services. Dankzij een goede samenwerking tussen Exact, Rackspace en Amazon Web Services (AWS) is de overgang zeer soepel verlopen. De oplevering is 3 maanden eerder gerealiseerd dan gepland. Maar wat is het voordeel van deze verhuizing?

Timo van Noppen, Shamin Hameed en Vincent Lesierse en het team van specialisten van Exact hebben de migratie begeleid. Na een minutieuze voorbereiding zijn meer dan 429.000 bedrijven uit 6 landen, 70 terabyte en 70 databases overgezet. Toch hebben gebruikers er nauwelijks last van gehad, vertellen de specialisten trots.

Wat was de aanleiding om naar een nieuw datacenter te gaan?

Vincent: “Dat was in eerste instantie de Brexit. Onze oude provider, Rackspace, zit in Engeland. Hoewel de echte effecten nog onduidelijk zijn, willen wij er zeker van zijn dat de gegevens in de Europese Unie zijn opgeslagen. AWS zit in Ierland en Duitsland.”

Maar Amazon Web Services is toch een Amerikaans bedrijf?

Timo: “Klopt, maar de Europese vestigingen vallen helemaal onder de Europese wet- en regelgeving.“

Data versleuteld

“Bovendien, al zouden ze willen, dan nog kunnen ze er niet bij”,vult Shamin aan. “Amazon levert puur de hardware, de servers. Het onderhoud en beheer van software en data doet Exact. Kenmerkend aan AWS is dat data standaard worden versleuteld. De kans dat gegevens in handen van onbevoegden komen, is daardoor weer kleiner geworden.”

Wat zijn de voordelen voor de klant?

Vincent: “Aanzienlijk minder storing, betere performance en maximale beveiliging van gegevens. Bij Amazon Web Services kan je in minuten extra servers aanzetten bij een hogere capaciteitsbehoefte. Bij de vorige hosting partij duurde dit soms 2 weken. Via een monitor zien we direct de capaciteitsbehoefte en kunnen snel servers aanzetten of uitzetten bij minder activiteit. Overigens loopt dit volledig geautomatiseerd.”

En als er toch een flinke storing optreedt?

Shamin: “Het risico op een storing is aanzienlijk verminderd. In geval van storing kunnen klanten performance problemen ervaren maar het duurt maximaal twee uur om problemen op te lossen. Dit komt onder andere doordat alle klanten verdeeld zijn over 3 locaties. Dus is er een storing op 1 locatie, dan hebben niet alle klanten er last van. We kunnen nu makkelijk de servercapaciteit opschalen en hebben inzicht om storingen adequaat en snel op te lossen.”

Volgens Jarno van Hurne, global solution marketing director bij Exact, geeft AWS de mogelijkheid in zeer hoog tempo innoveren. “We kunnen nu de functionaliteit bouwen waar we altijd al van hebben gedroomd.”

Kunstmatige intelligentie

Maar dat is niet het enige. Amazon Web Services is voorzien van een soort gereedschapskist met de nieuwste technologie zoals kunstmatige intelligentie. “Amazon wil machine learning voor iedereen bereikbaar maken”, vertelt Jarno. “Het bedrijf heeft daarom nieuwe diensten uitgebracht als Amazon Rekognition voor beeldanalyse, Amazon Poly voor tekst naar spraakvertaling en Amazon Lex voor spraakherkenning. Die diensten kunnen ook voor Exact Online van toegevoegde waarde zijn. Dus met de verhuizing naar Amazon Web Services is Exact Online voorbereid op snel innoveren.”