Hoe gebruik ik ‘Resterende uren berekende basis’ in Exact voor Productie?

Hoe gebruik ik ‘Resterende uren berekende basis’ in Exact voor Productie?

‘Hoe gebruik ik ‘Resterende uren berekende basis’ in Exact voor Productie? Deze vraag kwam recent binnen via de Support Portal. Benieuwd naar het antwoord, lees de uitgebreide toelichting van productspecialist Pieter Hamans.

Op het werkorder scherm van Exact voor Productie wordt een getal getoond voor Verwachte uren. In de grafiek van de bewerkingsvolgorde wordt het begrip Percentage gereed gebruikt. Beide getallen worden berekend op basis van een instelling met de naam Resterende uren berekende basis. Welke mogelijkheden geeft deze instelling en hoe worden de Verwachte uren en het Percentage gereed berekend?

 
De instelling Verwachte uren berekende basis

In de [Instellingen] Productie kunnen we onder Berekende uren verwachte basis kiezen uit drie waarden: Schattingen, Berekende schattingen en Realisatie. Deze instelling is globaal, oftewel hetzelfde voor het hele bedrijf. In andere woorden, we stellen dit niet in per product of per werkorder.

 

(Klik om te vergroten)

 

Als je niet diep in de onderliggende berekening wilt duiken, dan gebruik je het volgende diagram waarin het verband wordt gelegd tussen de ideale instelling en het onderliggende bedrijfsmodel:

 

(Klik om te vergroten)

De voortgang van de productie bij de instelling Schattingen is dus gebaseerd op een vergelijking tussen het geplande aantal uren en het gerealiseerde aantal uren. De voortgang van de productie bij de instelling Realisatie is gebaseerd op het geplande aantal en het gerealiseerde aantal. De instelling Berekende schattingen is een mengvorm van deze twee.

Waar zie ik resultaten van deze instelling?

Elke bewerking die niet is uitbesteed heeft een gepland aantal insteluren en run uren. Als we de insteluren en de run uren optellen dan krijgen we een getal dat we Geplande uren noemen. De som van deze uren in een werkorder wordt getoond in de monitor sectie in de rechterbovenhoek van het werkorder scherm. Ook wordt daar een getal getoond dat Verwachte uren heet. In het tab Bewerkingsvolgorde zien we als we de muis positioneren op de indicator voor gerealiseerde uren een getal dat Percentage gereed wordt genoemd. Verwachte uren en het Percentage gereed worden berekend aan de hand van de gekozen instelling. Voor de volledigheid merken we ook nog op dat het scherm Productieplanning een kolom toont met Resterende uren. Ok dit getal wordt berekend op basis van de gekozen instelling.

 

(Klik om te vergroten)

 

Met welke invoer worden Verwachte uren, Percentage gereed en Resterende uren berekend?

Via het scherm Tijd invoeren (of met Smart Shop Floor) voeren we per bewerking de Uren gerealiseerd en het Aantal ontvangen in:

 

(Klik om te vergroten)

 

Merk op dat er ook een “% Afhandelen” kan worden ingevoerd. Dit getal wordt niet gebruikt voor de berekening van het Percentage gereed, en het is dan ook niet dit getal dat wordt getoond op de tab Bewerkingsvolgorde!

Hoe wordt de berekening uitgevoerd?

De navolgende berekeningen worden uitgevoerd:

 

(Klik om te vergroten) 

 

(Klik om te vergroten) 

 

(Klik om te vergroten)