Hoe koop ik serie- of batchnummerartikelen in op een werkorder?

Hoe koop ik serie- of batchnummerartikelen in op een werkorder?

Serienummeronderdelen zoals motoren en batchnummeringrediënten zoals levensmiddelen kunnen niet direct vanaf de werkorder in Exact Online voor Productie worden besteld. Daar is een goede reden voor, maar gelukkig ook een goede alternatieve oplossing. Die lees je in deze blogpost als antwoord op ‘Hoe koop ik serie- of batchnummerartikelen in op een werkorder?’ Deze vraag kwam binnen via de Support Portal.

Waarom wordt direct op de werkorder inkopen niet ondersteund?

Inkopen van de werkorder betekent dat we bij een ontvangst van de leverancier het geleverde direct uitgeven aan de werkorder – automatisch. Hoewel dat in de praktijk vaak neerkomt op het apart zetten van de ontvangen materialen/ingrediënten totdat de werkorder is vrijgegeven, verzekeren we ons er van dat we geen tekorten hebben en ons best gedaan hebben om geen onnodige voorraad op te bouwen. Bij serie- en batchmaterialen kunnen theoretisch twee lastige scenario’s optreden. Ten eerste kan het voorkomen dat we iets meer moeten bestellen vanwege de verpakkingsgrootte van de leverancier. Het kan dan voorkomen dat we niet al bij de ontvangst weten welke serie- of batchnummers voor de werkorder gebruikt worden, en welke het magazijn in gaan. Het tweede scenario treedt op wanneer we voor meerdere werkorders bestellen. Bij ontvangst weten we nog niet welke serie- of batchnummers aan welke werkorder moeten worden uitgegeven. Om dit soort conflicten te voorkomen staan we het niet toe om vanaf de werkorder serie- en batchnummer materialen te bestellen.

 

 

Dus, wat is dan de oplossing?

De oplossing is heel eenvoudig. Werkordermaterialen (dat zijn materialen die nodig zijn voor bestaande werkorders) kunnen in Exact Online voor Productie ook worden besteld vanaf het overzicht [Voorraad]Analyse & resultaten, Voorraadposities. Nu horen we vaak dat gebruikers bezorgd zijn dat ze dan teveel bestellen of materialen waarvoor geen behoefte bestaat. Die zorg is niet gegrond bij een juiste inrichting. Op het scherm voorraadposities kunnen we een selectie maken van alle materialen die aan een werkorder gekoppeld zijn (Werkordermaterialen: Ja) waardoor de hoeveelheid in Planning uitgaand uitsluitend betrekking heeft op werkorders. We kopen dus alleen voor bestaande werkorders in! Voorts kunnen we met assortimenten het type benodigdheden verder afbakenen. Let ook op het gebruik van het Bestelniveau. Dat staat bij Verse mosselen op nul, wat betekent dat we liever helemaal geen voorraad aanhouden van verse mosselen!

 

 

Op deze wijze gaan we de bestellingen eerst in de voorraad ontvangen. Daarna geven we de serie- en batch nummer artikelen uit onder opgave van het juiste nummer zodat verwarring of fouten vermeden worden. Tegelijk bestellen we niet teveel, behoudens de beperkingen van de verpakkingsgrootte van de leverancier.