Hoe werken phantom stuklijsten met vormkenmerken?

Hoe werken phantom stuklijsten met vormkenmerken?

Een vormkenmerk is een artikeleigenschap waarmee de afmetingen worden vastgelegd van plaatmateriaal, staafmateriaal, rollen en volumes. Zo kunnen we bij plaatmateriaal een lengte en een breedte vastleggen, enzovoorts. De vormkenmerken worden gebruikt in de dimensiecalculator, waarmee we afhankelijk van de afmetingen van het onderdeel dat we willen vervaardigen kunnen berekenen hoeveel materiaal we daarvoor nodig hebben. In dit blog wordt uitgelegd hoe phantom stuklijsten werken met vormkenmerken.

 

Een voorbeeld om dit te verduidelijken. Stel we hebben als materiaal een buis van 6 meter handelslengte. De vorm van het materiaal noemen we staaf. Wanneer we van dit materiaal tafelpoten van 80 cm willen maken, kunnen er 7 stuks uit een staaf gehaald worden (en we houden dan een stukje van 40 cm afval over).

 

 

In de stuklijst van een tafelpoot zien we dan staan “7 stuks per staaf”. De hoeveelheid materiaal (staven van 6 meter) die nodig hebben hangt vervolgens samen met de vraag hoeveel tafelpoten we willen berekenen (stel: 40 stuks), en hoeveel stukjes van 80 cm buis we per tafelpoot nodig hebben (“Stuks per”). Stel dat Stuks per gelijk is aan 1. Voor 40 tafelpoten hebben we dan 40 / 7 = 6 staven (we houden 5 stukjes van 40 cm over, en 1 stukje van 200 cm). In de stuklijst van de tafelpoot zien we dan dit:

 

 

Door op het calculator icoon te klikken bij het materiaal Buis rond dia 20 mm zien we hoe de Lengte (800 mm) en de Stuks per (1) zijn ingevuld. Ook zien we hier hoe de “7 stuks per staaf” tot stand gekomen is.

 

 

Voor een tafel hebben we 4 stuks tafelpoten nodig. In de stuklijst van de tafel staat dan ook bij het artikel Tafelpoot: “4 materialen per stuk”:

 

 

Als we op basis van deze stuklijst voor een tafel werkorders zouden maken voor 50 stuks (tafels), dan krijgen we een werkorder voor 50 tafels, en een suborder voor 200 poten. Een alternatief is wanneer we in de stuklijst voor de tafel het calculatortype voor de tafelpoot op Phantom zetten:

 

 

De werkorder die we dan krijgen voor 50 tafels krijgt een materiaalregel voor de Buis rond dia 20 mm met “7 stuks per staaf” en een materiaalbehoefte van 200 / 7 = 29 stuks buis:

 

 

Wanneer we in de werkorder op het calculator icoon klikken zien we dat het aantal in “stuks per” niet langer 1 is, maar nu 4 geworden is. Immers, we hebben 4 poten per tafel nodig:

 

 

Werken met phantom stuklijsten wordt ondersteund in Exact voor Productie Premium en komt beschikbaar in de loop van het derde kwartaal 2021.

 

 

Link naar artikel: Klik hier!