Maatwerk produceren is een ramp!

Maatwerk produceren is een ramp!

Ooit was de strategie in veel maakbedrijven om standaard producten te fabriceren. Alleen bij een standaardproduct hebben we de voordelen van de grote schaal: door de seriegrootte verdelen we vaste lasten zoals instelkosten, maar halen we ook voordeel uit grotere inkooporders. De productielijn is voorspelbaar en iedereen heeft de routine om efficiënt te produceren. De klant wil echter wat anders: niet alleen een product dat precies bij zijn behoefte aansluit, maar ook de mogelijkheid om kleiner in te kopen. Dat bespaart de klant kapitaal en opslagruimte.

 

Maatwerk produceren

Voor de fabrikant is maatwerk een ramp. De productielijn is verstoord door de grotere variatie, het inkopen wordt bemoeilijkt door de onvoorspelbaarheid van de klant en het resultaat is duurdere producten met een langere doorlooptijd.

Een trend die de laatste jaren is opgekomen is modulair produceren: ruimte laten voor klantwensen, maar binnen een kader van vaste opties. In deze modulaire strategie kiest de klant uit door de fabrikant gepresenteerde opties voor het eindproduct. Door het vaste palet aan opties kan de fabrikant voorspelbaarder produceren en inkopen.

Maar wat is nu precies modulair produceren? We onderscheiden twee mogelijkheden: configureerbaar produceren en parametrisch produceren.

 

Wat is dan configureerbaar produceren?

We denken dan aan een product met vaste opties. Vanuit een basisproduct (de terreinfiets Van der Poel) kiezen we een zadel (breed of smal), een stuur (recht of racestuur), versnellingen (basis, geavanceerd, pro), enzovoorts. Heeft u door dat hier al 12 eindopties staan? Vanuit het standpunt van de fabrikant zouden hier dus 12 eindartikelen voor gemaakt worden. Met een realistisch pakket aan opties: honderden eindartikelen. Toch valt dit wel te organiseren zonder meteen voor elke configuratie alvast een eindartikel aan te maken, mits elke werkorder de opties duidelijk aangeeft, en mits de productielijn of cel de benodigde componenten voor het grijpen heeft.

Maar ook moet de orderinvoer aansluiten bij de strategie om configureerbaar te produceren. Zodat bij de keuze van de Terreinfiets Van der Poel elke beschikbare optie eenvoudig aangeklikt kan worden, maar waarbij ook restricties kunnen worden vastgelegd (geen hulpmotor in een wedstrijdfiets).

 

(Klik om te vergroten)

 

En wat is dan parametrisch produceren?

Bij parametrisch produceren zit er naast de configuratiekeuzes ook nog variatie in de maatvoering. Het basisproduct is een vlakke dakkoepel model C, met de opties glas of kunststof, geïsoleerd of ongeïsoleerd, enzovoorts. Maar in de maatvoering kunnen we invoeren 85 cm x 51 cm, of 84 cm x 52 cm, net zoals de klant wil.

Natuurlijk heeft dit ook wel gevolgen voor de werkvloer: vrijwel elke parametrische keuze grijpt in op de fabricage: niet alleen moet het kozijn meeschalen met de ingevoerde maten, maar ook het glas of kunststof raam, de isolatiestrips enzovoorts. Ook hier kan de organisatie aangepast worden aan de strategie. Mits de operators de zaagmaten goed gepresenteerd krijgen kunnen ze daar meteen gebruik van maken.

Ook bij de orderinvoer moet er ruimte zijn om naast discrete opties (klink rechts, klink links) maten in te voeren én ermee te calculeren.

 

Welke software sluit hierbij aan?

Terwijl Exact voor Productie heel geschikt is voor de orderverwerking en productieaansturing, hebben we een gespecialiseerde applicatie nodig voor de orderinvoer en calculatie. Een applicatie die zowel de configureerbare behoefte als de parametrische behoefte aankan. Het hele domein van dit soort applicaties heet CPQ, Configure, Price, Quote. In het algemeen kan CPQ software heel veel. Allereerst natuurlijk de ondersteuning van de geboden opties bij de orderinvoer, en de berekening van de prijs. Maar ook wordt vaak het samengestelde product gevisualiseerd met een driedimensionaal model en kan de software zelf mooi opgemaakte offertes genereren. Of een gelikte ondersteuning van het verkoopkanaal bieden, zodat handelspartners aan de hand van gebruikersvragen (Wat is uw budget? Hoeveel daglicht heeft u nodig?) de invoer kan sturen.

Voor u als gebruiker is het zaak te evalueren of een basisoplossing volstaat (orderinvoer en calculatie), of dat u meer geavanceerde eigenschappen ook nodig heeft. Wij denken graag mee met uw behoefte en de keuze van een CPQ applicatie.

Link naar artikel: Klik hier!