Wanneer gebruik ik assemblageorders in Exact voor Productie?

Wanneer gebruik ik assemblageorders in Exact voor Productie?

In Exact voor Handel en Exact voor Productie kunnen we assemblagestuklijsten aanmaken (edities Geavanceerd en Premium). In Exact voor Productie kunnen we bovendien productiestuklijsten aanmaken. Daar doet zich dus de vraag voor: “wanneer gebruik ik nu assemblagestuklijsten en wanneer productiestuklijsten?”.

 

Naamgeving

De naamgeving van de twee soorten stuklijsten is niet heel consequent. Op het artikelscherm bevindt zich een tab Stuklijst waar achtereenvolgens genoemd worden: Samengesteld artikel (dat is de assemblagestuklijst!), Stuklijst (dat is de productiestuklijst!), en Meerlaagse stuklijst (dat is een rapportage die op de productiestuklijst betrekking heeft, het is dus geen type stuklijst!).

Bij de [Import/Export] XML is er sprake van een Stuklijst (dat is de assemblagestuklijst) en een Stuklijst productie (dat is de productiestuklijst).

Heeft u al die keuzes niet, dan gebruikt u waarschijnlijk de Basis versie, of u gebruikt Exact voor Handel. Nogmaals, dit blog is voor gebruikers van Exact voor Productie.

 

Assemblagestuklijsten

Assemblagestuklijsten kunnen op twee manieren gebruikt worden: ten behoeve van Assembleren bij levering, en ten behoeve van Assemblageorders.

Assembleren bij leveren betekent dat we een enkel verkoopproduct samenstellen uit een aantal delen die uit het magazijn geleverd moeten worden, en die door de ontvanger geassembleerd worden. Een voorbeeld: het artikel TAFEL wordt geleverd als een doos met het TAFELBLAD en een doos met de POTEN. Als de klant TAFEL bestelt, dan staat op de picklijst (ook) TAFELBLAD en POTEN, maar de pakbon en de factuur tonen enkel het artikel TAFEL. De klant mag dus de dozen uitpakken en de TAFEL zelf assembleren.

Een Assemblageorder ontstaat handmatig [Voorraad] Assemblageorders, Aanmaken, of op basis van voorraad [Voorraad] Analyse en resultaten, Voorraadposities, of naar aanleiding van een MRP berekening [Voorraad] Artikelen, Planning, MRP overzicht. In al deze gevallen kan er geen koppeling met een verkooporder worden gemaakt. De Assemblagestuklijst bevat alleen materiaalregels. Er is geen mogelijkheid om uren (of kosten voor uren) te registreren. Een Assemblageorder maakt geen gebruik van onderhanden werk. Dat betekent dat het materiaalverbruik wordt geregistreerd op het moment dat het product ontvangen wordt, en wel in precies de hoeveelheid volgens de stuklijst. Meer of minder materiaalverbruik registreren is dus niet mogelijk.

Hoe gebruik ik een Assemblagestuklijst? Om het oneerbiedig te zeggen: als ik kerstpakketten maak. Het artikel KERSTPAKKET bestaat uit een DOOS, FLESWIJN, KOEKJES en (heel veel) HOUTKRULLEN. Ik heb geen productielijn voor KERSTPAKKET, dat is een taak voor het magazijn.

 

Productiestuklijsten

Productiestuklijsten worden gebruikt voor Werkorders. Een Productiestuklijst is veel uitgebreider dan een Assemblagestuklijst: Er kan gerekend worden met vormkenmerken (plaat, staaf, rol, etc.), er kan een afvalpercentage per materiaalregel ingesteld worden, er kunnen bewerkingen worden opgenomen, elk met een tijdsduur en kosten, er kan uitbesteed werk worden ondersteund, en er kunnen bijproducten gespecificeerd worden. De Werkorder maakt gebruik van onderhanden werk: aangezien het verbruik van materiaal en uren onafhankelijk van de ontvangst van het product kan worden geregistreerd, kunnen er kosten worden opgebouwd op een onderhanden werk rekening die pas gecompenseerd worden wanneer er product ontvangen wordt.

 

Ik heb een assemblageproces, wat moet ik nu gebruiken?

De Assemblagestuklijst en de Assemblageorder is een “erfenis” van Exact voor Handel. Exact wil klanten die vanuit Exact voor Handel upgraden naar Exact voor Productie van dienst zijn door de historie te bewaren en de overgang naar Productiestuklijsten en Werkorders te faciliteren.

De beste ondersteuning voor een assemblageproces is het gebruik van Productiestuklijsten en Werkorders. De reden: met echte stuklijsten voor productie kunnen we veel meer. En natuurlijk willen we niet twee soorten werkorders gebruiken in het bedrijf (Assemblageorders en Werkorders). Dat wordt heel verwarrend. Behalve voor het eventueel Assembleren bij levering gebruiken we NOOIT Assemblagestuklijsten.

Link naar artikel: Klik hier!